понеделник, 12 октомври 2009 г.

Тофу с гъби (или вегетариански пържени бъркани яйца)

Сетих се за тази рецепта, защото комай това ще е единственото ястие, което някога съм снимала.

Показа ми я един познат китаец преди около 2 години и аз леко я модифицирах, според мен стана по-добра. В оригинала имаше лук, аз го махнах и вкуса стана някакси изчистен. Ето и рецептата:

ТОФУ с ГЪБИ

Продукти:

    тофу - един пакет (както ги продават разфасовани) - 300-500 гр. гъби печурки - колкото е тофуто горе-долу - 300-500 гр. чесън - 2-3 скилидки чесън на прах - 1/4 - 1/2 пакетче (продават ги на пакетчета по 10 гр.) или 2-3 щипки (както ви харесва на вкус) черен пипер - 1-2 щипки

Пожелание:


    кромид (без него става по-хубаво) соев сос или сос Маги (препоръчвам соса Маги, супер е, слага се пожелание и на око, никога не е в повече)
!!! Сол не се слага, ако се сложи соев сос или сос Маги, защото се пресолява, и тофуто е солено.

Приготвяне:
Почистените и измити гъби се нарязват на много ситно. Тофуто се наронва с ръце на трохи, добре е да няма едри парчета. Двете се смесват в купа, прибавят се черният пипер, чесънът на прах и соевият сос или сосът Маги и се разбъркват много добре.
В тиган или китайски уок (за предпочитане с незалепващо покритие) се слага много малко мазнина и се нагорещява. В нея се слагат обелените скилидки чесън и се запържват от златисто-кафяво, след което се изваждат от мазнината и се изхвърлят. В тигана се изсипва сместа и се пържи до златисто, като често се разбърква. За посочените количества времето на топлинна обработка е около 10-15 минути.

Приготвеното ястие е само с растителни съставки, но удивително напомня по вкус и външен вид на пържени бъркани яйца, затова го наричам вегетариански пържени бъркани яйца. Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар