събота, 4 декември 2010 г.

Завръщане към Себе си

Вижте тази шевица*, прекрасна е нали? Някога жените по цяла зима са се занимавали с такива красоти - тъкали са килими, бродирали са ризи, шиели са нови дрехи за себе си и семействата си, които да облекат на пролетните празници. Дори в бедните къщи, където домакините не са имали някакви особени материални възможности, всичко е било чисто, подредено с вкус, с чувство за уют и красота. Толкова са много приказките, в които бедни моми нямат почти нищо в къщите си, а премените им са съвсем скромни, но всичко блести от чистота, а самите те блестят с достойството си. Песните, танците, дрехите и домашния текстил, художествените занаяти, архитектурата - във всичко българите са влагали естетическо чувство. Това е съзидателната сила - да създаваш красиви неща и да вършиш добри работи за себе си и другите. Днес от това не е останало почти нищо у българите. Монетата се е обърнала и от създатели сме станали консуматори. Но така не можем да бъдем щастливи и да се чувстваме пълноценни. Бедността и борбата за физическото оцеляване са първото и единствено оправдание, макар да няма нужда от оправдания. Бедността наистина е голям бич, но не това е истинската причина за изчезването на красотата в живота на българите, за пресъхването на българското народно творчество. По света има разни доста имотни народи, които са престанали да творят. Моята учителка по народно пеене Даниела Стоичкова често споделя, че при многобройните си пътувания е забелязала, че има цели народи, които са загубили фолклорното си наследство. "Останали са им само няколко популярни песни, нищо не е записано, не е запазено за поколенията, фолклорните им състави нямат репертоар от собствените си традиции, а обикалят по други места на света, събират, правят разни компилации и видоизменят. Финлански групи свирят унгарска и полска музика, но всички най-много обичат Балканите. Тук имаме такова богатство на народното творчество, което за съжаление също започва да се губи. Възрастни изпълнители умират без да бъдат записани, завинаги се загубват текстове и мелодии..." 
Аз съм оптимист по отношение на културното ни наследство, мисля, че ще съумеем да съхраним по-голямата част от него. Но е жалко това, че обикновените българи и българки отдавна са спрели да създават красота, да дават израз на творческата си енергия. Това е осакатяване на душевността, прекъсната е хармоничната връзка с природата. Когато човек се занимава с творчество, това е вид саморефлексия - докато твори, той усеща чувствата си, наблюдава мислите си, прави връзка с интуицията си, вижда, чува и усеща това, което създава и се изненадва от резултата, защото творчеството е себеразкриване и път към опознаването на себе си и премането на себе си. Създаването на красота не е толкова проблем на материални и финансови ресурси, колкото е елемент на идентичността, на проявата на Аз-а. За никого не е тайна, че нашият български народ е в тежка криза на идентичността, в период на безкраен пубертет с големи претенции, ниска себеоценка, неспособност за поемане на отговорност за себе си, трудни човешки взаимоотношения и непознаване на собствените възможности. Всички ние българите имаме нужда от отпускане. Да спрем за малко с мислите за изкарване на пари, после за изхарчването им и пак за изкарването им. Все повече хора търсят връзката с природата, с корените си, преоткриват себе си чрез най-различни творчески дейности. Ако още не сте от тях, ето няколко идеи, които ако последвате, ще изпитате радост, щастие, ще научите нови неща, ще се разтоварите от напрежението и ще се запознаете с нови интересни хора:
§ запишете се в клуб за народни или други танци
§ направете си родословно дърво, съберете стари снимки, проучете живота на предците си и намерете неща, които те са създали - дрехи, картини, инструменти, на които са свирили и др.
§ направете родова сбирка, поканете хора, които са ви далечни роднини, но не познавате или познавате малко
§ посетете селата на прародителите си
§ отидете на фолклорен празник или събор
§ ако винаги сте искали да се занимавате със занаят или ръкоделие, позволете си най-накрая, сега има толкова клубове, школи, книги и самодейни ентусиасти!
§ ако сте майстори в кухнята, направете си лична готварска книга (или кутия с картички-рецепти) с ваши собствени творения със снимки, която да подарите на някой близък
§ понаучете се да свирите на музикален инструмент
§ научете се да пеете ваши любими песни
§ обиколете архитектурните паметници на България, ако още не сте го направили или научете за методите на строителство, някога българите са строили истински пасивни къщи, ориентирани спрямо слънчевото греене, ветровете и т.н.
§ рисувайте

Сами можете да продължите списъка. Ако намерите любимото си занимание за изява, ще видите че времето не е проблем, а разходите не са непоносими. :) Преоткрийте красотата и съзиданието заедно с децата си, с любимите си хора или сами и живейте едновременно в материалния, и в света на духа, за да постигнете вътрешна хармония.

* Снимката е от сайта на Бозов стил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар