четвъртък, 2 декември 2010 г.

Триото от Белвил

4 ноември беше един различен четвъртък, който не прекарах в офиса с телефоните, компютъра и готините си колеги, а с наслада пропътувах 200 км през червената есен на Стара планина към изворите на родната земя, за да празнувам с най-милите хора в живота ми. На почти 30 години съм благословена с живи баби и дядовци - таман 4 броя. Да ги гледам в очите е като да люшкам празната си бебешка люлка - поглед през ключалката на времето към мястото, откъдето направих първата стъпка, в тишината на стаята, мекото кадифе на старческите бузи... напътствия без укор, търпението на безусловната любов, спокойствието на жизнения опит, тих остров насред бушуващото море, където да избягаш от изискванията на родителите, сами разпънати на нервите на безжалостния живот.
4 ноември ми подари не само 82-рия рожден ден на дядо ми, изненада ме не само със слънцето на високото си синьо небе, но и с една чудесна анимация, която не бях гледала и която пуснаха в 12 часа по Диема 2. Триото от Белвил е френско-белгийско-канадска анимация с българско участие и с обезоръжаващи чувство за хумор и искреност. Една баба, един внук и едно куче в покрайнините на Париж, триото, което усърдно тренира за участие в Тур дьо Франс, докато не среща френските мафиоти от Белвил, които също се движат по тройки, образувайки буквално и преносно трикрилни гардероби. И едно друго трио, дало името на филма, три певици от Белвил, звезди на 30-те, които помагат на мадам Суза да спаси внука си от подлите планове на мафията. В художествения почерк на анимацията няма нищо захаросано и подсладено, чертите на лицата и характерите са иронично преувеличени без да обиждат. Ритъмът на делничното битие е прост и равномерен, като махалото на стенния часовник. Престрелки, луда надпревара по улиците, океанска буря и една особена статуя на свободата - това е един от най-смешните и откровени филми, правени някога. Поне няколко дни след него ще чувате как минава времето между мебелите в тихата си къща и ще се смеете всеки път, когато седнете да се храните, гледайки спортни състезания. Черешката на филма е прекрасната музика.

1 коментар:

  1. Прекрасно нарисувана картина с думи на позабравени от повечето хора ценности като роден край,мили възрастни хора ,които се нуждаят от една усмивка и мъничко внимание.Прекрасно пътуване в полите на Стара планина. Стана ми много приятно като четях защото и аз съм от този край и го обичам много.

    ОтговорИзтриване