понеделник, 21 март 2011 г.

Какво помни тялото

Според Шона Сингх Болдуин тялото помни всичко. Деликатно намеква, че не просто тялото помни, а и душата. Когато се раждаш в ново тяло обаче, забравяш. И никога не бива да отваряш очи в нов живот, преди да си забравил предишния.

Една жена с ужасен характер и кръстена на Истината широко отваря очи в нов живот, за да не ги сведе никога пред мъж... и никога да не си премълчава - твърде неприемливо в колониална Индия в началото на 20 век.

Животът на две жени, двете воюващи една с друга съпруги на заможен индиец с британско образование, може да бъде портрет на половината женско население в света дори днес. Те се раждат, за да "изпълнят това, за което са предназначени жените". Те с внимание следят главите им да не остават непокрити още преди запечатването на първите им детски спомени. Те не знаят името на съпруга си, но знаят, че мисленето не е женска работа.

Тази книга е разказ за мислите на две жени в размирните времена преди и по времето на разделението на Индия и Пакистан. Тя е мемориал на невъобразимо човешко страдание и химн на несломима вътрешна женска свобода и сила, твърде рано разцъфнали, за да бъдат осъзнати дори от самите жени.

2 коментара: