петък, 27 юли 2012 г.

Мъже в черно 3

Сезонът на черните костюми


Страстта ми по мъжете в черно започна рано. Уцели ме в слабото, понеже бях на възраст, в която още нямах вкус към мъжете изобщо. Роля изиграха и поставките за чаши в киносалона, които ме зашеметиха с простата си гениалност, както и невероятният факт, че главите от предния ред не образуват леха в долния край на картината. Вкиснатата лелка, която не дава да внесеш в залата нищо за ядене и пиене обаче е условен рефлекс, който и до днес ме спъва при всяко влизане в залата и заради който все се оглеждам нервно на входа. В онези дни бе твърде рано да осъзная, че звукът в киносалона е достатъчно силен, за да елиминира нуждата от усърдно шъткане. Идвайки от всички страни той с трясък ме отлепи от прозаичната реалност и ме накара здраво да залягам на престрелките. Първото силно впечатление бе звучно размазващото се в предното стъкло на буса тлъсто насекомо с размери три на три метра, кълна се, това си остана най-едрото размазано насекомо, което съм виждала някога. Поредицата културни минишокове продължи с едно учудващо бързо извънземно, което говореше чист немски! Не очаквах да видя извънземни във филма, още повече немскоговорящи, все пак на картинката имаше само двама клоуни в черни костюми и цайси и нито едно извънземно. За какво е тая картинка, ако не да ти покаже какво ще гледаш? Но след Мъжете в черно и първото ми кино извън България нищо вече не е такова, каквото беше.
Мъжете в черно обаче се завърнаха за трети път. Вече два пъти ходих на кино - един път, за да гледам новия филм като истински кинолог..., опс, киноман... (макар като се замисля за любимия ми мопс...) - втори път, за да потвърдя членството си в MIB фен клуба, а ако ида трети път, ще си е от чист келешлък и щото тия все дават някакви безплатни билети.
В този епизод... епизод, да, чудя се, защо вместо Листопад не направят Men in black сериал, леле, ше си лягам и ще ставам с него! Та в този епизод, от възрастта, в която ме свари този път или от що, но забелязах дебелашкия хумор, с който мъжете в черно се подиграват на самите себе си. Сладко за гледане! Обожавам самоиронията! Извънземните в централата на костюмарчетата подчертано събрани от кол и въже - тоя от Междузвездни войни, оня от Бенджи, Закс и звездния принц, трети от Властелина на... но нелепите пластмасови глави и Лейди Га(р)га са на мода на междугалактическите подиуми този сезон. Не пропускайте да видите тайните на "моделската" професия и изкуството на смахнатия Анди Уорхол (дано така се пише)! Още в несериозното имаше един млад и ужасно смешен в сериозността си, преждевременно остарял, ейджънт Кей, централата на MIB както е изглеждала през шейсетте (това бих си го връщала за повторно гледане докато не прегори лентата, само да докопам машинката горе) и мотори, каквито никога не сте виждали. За баланс и за любителите на тежкия стил обаче имаше и един богло-нещо-си-ид с чаровна усмивка с раздвоени зъби, нов и невиждан стил черни цайси и великолепна двуколка! Любимец! Добрите побеждават лошите, яко хипита, препратки към квантовата физика, от която всеки може да научи нещо ново за живота си и на последно място - щипка сантимент в неочаквания край. Нека се отдам на страстта ми към клишетата, които всички обичат да поглъщат като изстинали хамбургери, но никой не си признава - "Не пропускайте третата порция смях с Мъже в черно"!
За мен имаше и четвърта - междувременно се омъжих се за един мъж в черен костюм, тръгнахме за светла ризка и панталонче, обаче...

Няма коментари:

Публикуване на коментар